Osteopathie I'M Perfect | Osteopaat Joost Veldhuizen

Osteopathie bij buikklachten?

Osteopathie kan helpen bij buikklachten. Door gebruik te maken van de 5 verklaringsmodellen proberen wij uw klachten te verklaren en het zelfherstellend vermogen aan te spreken. In een eerdere blog heb ik hier al een keer over geschreven. Heeft u deze blog gemist? Dat maakt niet uit! Hier vindt u de link. In deze blog volgt een uitgebreide uitleg over de 5 verklaringsmodellen in relatie tot een buikklacht.


1. Het biomechanische model

Ons buikvlies omhult de buikholte en onze organen en vervult heel veel functies. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de beweeglijkheid, stabiliteit en doorbloeding van de organen. Een verminderd vermogen van dit buikvlies om te glijden ten opzichte van de onderliggende organen kan ertoe leiden dat de functie verandert en dit kan (buik-)klachten veroorzaken. Als osteopaat beschik ik over technieken waarmee ik het glijvlak van uw buikvlies ten opzichte van uw organen kan uittesten. Dit door simpelweg te rekken en te voelen waar deze minder glijdt. Sommige organen liggen heel oppervlakkig en andere heel diep.

  1. Het glijvlak van het buikvlies ten opzichte van de onderliggende oppervlakkige organen kan ik optimaliseren door deze rustig en langdurig te rekken.
  2. De dieper gelegen glijvlakken van de organen ten opzichte van de omgeving kan ik niet direct bereiken en daarom werk ik vaak met een lange hefboom (uw hoofd, arm of been). Ik kan dan in de diepte zoeken naar zones van verminderde beweeglijkheid door bijvoorbeeld het been te laten strekken terwijl ik een regio in de buik vasthoudt.
2. Het neurologische model (onze zenuwen)

Onze organen zijn verbonden met allerlei zenuwen. Deze zenuwen zorgen dat het orgaan en uw brein de juist informatie ontvangt en doorgeeft om goed te kunnen functioneren. Dit zijn processen die plaatsvinden op een onbewust niveau en onwillekeurige wijze. U merkt hier dus niets van. Toch zijn deze processen enorm belangrijk voor het juist functioneren van uw lichaam. Dit onwillekeurige deel van ons zenuwstelsel heet het autonome zenuwstelsel. Deze bestaat uit het orthosympatische- en parasympatische zenuwstelsel. Het parasympatische deel is ons rust “rest-and-digest” systeem en het sympathisch deel ons “fight-or-flight” systeem. Deze twee systemen werken normaal harmonieus samen. Als er sprake is van langdurige stress of spanning in ons lichaam dan krijgt ons “fight-or-flight” systeem de overhand. Bij stress denken veel mensen direct aan mentale stress door bijvoorbeeld werk. Stress is echter een veel breder begrip. Elke verstorende prikkels is voor het lichaam een zekere vorm van stress. Een aantal voorbeelden zijn bijvoorbeeld langdurig verkeerd eten, teveel roken, te weinig slapen of alcohol drinken. Onze organen en ons lichaam moeten dan harder werken en dit kan gevolgen hebben voor ons systeem.
Direct om onze organen heen ligt daarnaast ook nog een dun laagje bindweefsel en hierin bevinden zich heel veel zenuwvezels van het sympathische zenuwstelsel. Als deze langdurig teveel geprikkeld worden ervaart je lichaam dus ook (niet bewuste) stress. De informatie uit deze sympatische vezels komt via ons ruggenmerg in onze hersenen aan. In de rug kunnen ze, via een reflex, leiden tot een lokale spierspanning en een verlaagde pijndrempel. Hierdoor kunt u pijn in de rug ervaren, terwijl de oorzaak zich niet in de rug bevindt. Hierop kan het bindweefsel in het gebied gaan reageren en dit effect nogmaals versterken. Onze technieken kunnen leiden tot het herstel van de beweeglijkheid en het vrijkomen van pijn dempende stofjes. Dit kan leiden tot minder pijnklachten.

  1. Als osteopaat werk ik op glijvlakken van bindweefsel en probeer ik ook de kwaliteit van het bindweefsel te optimaliseren. Hierdoor trachten we de “fight-or-flight” overprikkeling te verminderen.
  2. Daarnaast beschikken we over technieken die het rust-systeem meer aanspreken. Dit zijn vaak rustige manuele technieken die ter hoogte van de schedelbasis of langs de wervelkolom toegepast worden.
3. Het respiratoire-circulatoire model (ademhaling en doorbloeding)

Hierboven is al uitgebreid geschreven over het effect van het verbeteren van glijvlakken, verminderde kwaliteit van bindweefsel en verhoogde “fight-or-flight” activiteit. Al deze technieken zullen ondersteunend zijn om de lokale doorbloeding en algemene circulatie te verbeteren. Daarnaast is het lichaam in te delen in grote holtes. Twee voorbeelden hiervan zijn de buik- en borstholte. Door de beweeglijkheid van het bindweefsel tussen deze holtes te verbeteren, zal de regio vrijer kunnen bewegen en hierdoor kunnen spieren beter functioneren. Een van de grootste spieren tussen de buik- en borstholte is de middenrifspier. Deze spier wordt ook wel de grote pomp van het lichaam genoemd. Waarom? Dat kun je in dit YouTube-filmpje (niet mijn eigendom) zien. Een goede en vrije manier van ademhalen is enorm belangrijk voor tientallen lichaamsprocessen en leidt tot meer geestelijke-lichamelijke ontspanning.

  1. Doordat wij werken op de glijvlakken van ons bindweefsel in de buik- en borstholte kan de middenrifspier gemakkelijker bewegen tijdens het ademhalen. Hierdoor kunnen mensen na de behandeling bijvoorbeeld ervaren dat ze gemakkelijker adem kunnen halen of een rustiger gevoel in de boven- en/of onderbuik ervaren.
  2. Daarnaast zijn alle organen in de buik verbonden met de achterzijde van ons lichaam. Hier zijn ze als het ware opgehangen aan ons buikvlies en de rug. Allerlei bloedvaten en zenuwen lopen via deze verbindingen naar de organen toe. Door de beweeglijkheid van deze regio’s te herstellen, kan een orgaan beter doorbloedt worden en dit ondersteunt het zelfherstellend vermogen.
4. Metabole/biochemische model (stofwisseling)

Door middels onze technieken de beweeglijkheid van het buikvlies te herstellen kan dit buikvlies tal van immunologische (goed voor de weerstand) taken vervullen. Daarnaast is het vrij kunnen bewegen van dit buikvlies ten opzichte van de buikorganen erg belangrijk voor hun functie en de informatieverwerking in ons brein. Als osteopaat schrijven wij geen diëten of supplementen voor. Wel kunnen wij leefstijltips geven, aandachtspunten signaleren en adviezen over juiste voeding geven. Wij vervullen dus ook een signaleringsrol en zullen u doorverwijzen naar een specialist indien nodig.

5. Biopsychosociale model (wie wij zijn en onze gedachten)

Vanuit de wetenschap wordt steeds meer duidelijk dat lichaam en geest nauw verbonden zijn. Op onbewuste (denk)niveaus wordt er enorm veel informatie verwerkt. Dit kan gaan om lichaams- en denkprocessen. Denk bijvoorbeeld aan langdurig verkeerd eten, mentale stress door lange werkdagen of een traumatische gebeurtenis die in het verleden heeft plaatsgevonden. Dit alles wordt continue verwerkt door ons zenuwstelsel. Omdat de regio’s waarop wij werken zo nauw verbonden zijn met dit zenuwstelsel kan het soms zijn dat er spontaan emoties vrijkomen tijdens de behandeling. Het spontaan vrijkomen van emoties is alleen maar goed en is uiteindelijk enorm belangrijk voor de bewustwording van de onderliggende processen die uw klacht mogelijk in stand houden.


Interessant!

Recentelijk heeft de Stichting Wetenschappelijk Osteopatisch Onderzoek (SWOO) een nieuwe nieuwsbrief uitgebracht over de meest recente wetenschappelijke inzichten rondom buikklachten. Hierin kunt u wederom een persoonlijke column van mij terugvinden. Deze nieuwsbrief vindt u hier.

Blok56 - Webdesign & Grafisch ontwerp ×

Blok56, één ontwerpburo voor uw complete visuele communicatie. Het ontwerp van uw logo tot complete huisstijl, (product)fotografie, virtuele tours en natuurlijk uw website of webshop.

Ook zin om een project te starten? Neem contact met ons op, dan gaan we bouwen aan uw merk!

Contactinformatie

Emmasingel 56, 6001 BD Weert

Ontwerpburo:Blok56.nl
Email:[email protected]
Telefoon:+31 (0) 495 623 646
Scroll naar top