1. De Osteopatische therapie
Het eerste osteopatische consult:
Tijdens het eerste consult zal er een oriënterend gesprek en lichamelijk onderzoek plaatsvinden. Het doel is om onderliggende aandoeningen uit te sluiten en om te kijken of ik vanuit de osteopathie iets voor u kan betekenen. Hiervoor onderzoek ik de beweeglijkheid van de gewrichten van uw nek, rug, armen en benen (musculoskeletale osteopathie). Zo ook het bindweefsel rondom uw schedel (craniale osteopathie) en uw organen (viscerale osteopathie). Voor het onderzoek maak ik ook gebruik van inzichten uit de orthomanuele geneeskunde. Ik ben namelijk gespecialiseerd in de Positional spine & joint alignment medicine volgens de Dr. Eppe Keizer Methode®. Indien noodzakelijk zal ik gebruik maken van een vragenlijst en/of medische apparatuur om lichamelijke functies te onderzoeken. Dit duurt ongeveer 45 minuten.
De osteopatische therapie:
De therapie bestaat met name uit het toepassen van manuele technieken (het zogenaamde kraken is niet aan de orde). Dit zijn rustige technieken waarmee ik de beweeglijkheid van uw lichaam herstel. Ik maak gebruik van technieken uit de osteopathie en de orthomanuele geneeskunde (Positional spine & joint alignment medicine volgens de Dr. Eppe Keizer Methode®). Mijn behandeling combineer ik waar nodig met gerichte oefeningen. Dit zodat u ook de kans krijgt om de toegenomen beweeglijkheid zelf thuis te onderhouden. De sessie duurt gemiddeld 45-60 minuten en afhankelijk van de klacht kan er na overleg gekozen worden voor een kortere sessie van 30 minuten.
Afhankelijk van de oorzaak leiden gemiddeld 2 tot 3 behandeling doorgaans tot verbetering van klachten.
Wie kan ik helpen?
- Baby’s
- Kinderen
- Volwassenen
- Zwangeren
- Sporters
Waarbij kan ik helpen?
Gezien alle mogelijke klachten is het onmogelijk om alle behandelindicaties op deze website te benoemen. Daarom verzoek ik u bij twijfel of vragen altijd telefonisch of via het contactformulier contact op te nemen. Dan kunnen we de mogelijkheden bespreken.
Indicaties Osteopatische Therapie
Kinderen en volwassenen
1. Pijnklachten en/of verminderde beweeglijkheid
- Algemene spier- en/of gewrichtsklachten. Vaak spierpijn, zogenaamde trigger points, stijf gevoel, pijn in de ochtend in de gewrichten enzovoort
- Acute of chronische nekpijn, acute of chronische (lage) rugklachten, ribpijnen, pijn aan het borstbeen, persisterende pijnklachten na hernia
- Pijn aan het heiligbeen of staartbeentje
- Pijn in en of rondom het bekken
- Chronische klachten van de gewrichten of het bindweefsel van de armen of benen. Denk hierbij ook aan tintelingen in de armen of benen
- Aanhoudende pijnklachten of zenuwpijnen (bijv. na hernia’s).
- Sport gerelateerde klachten of blessures die moeizaam herstellen
- Hoofdpijn, migraine en sinusproblemen, duizeligheid, sommige gevallen van oorsuizen
- Kaakklachten
- Blijvende pijnklachten, zo ook bij de aanraking van huid, botten, pezen of gewrichten. Dit na bijvoorbeeld botbreuken, valpartijen, auto-ongevallen of trauma’s
- Pijnklachten na operaties (bijv. na rugoperaties, hartoperatie etc.)
- Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke (pijn)klachten (SOLK) en/of aanhoudende lichamelijke klachten (ALK)
2. Vitaliteit
- Vermoeidheid
- Slapeloosheid
- Stress
- Doorbloedingsklachten
- Klachten gerelateerd aan het lymfatisch stelsel
3. Functionele klachten van de organen
Medische diagnostiek van de reguliere gezondheidszorg moeten onderliggende aandoeningen uitgesloten hebben. Osteopaten werken alleen met functionele klachten.
- Onbegrepen buikpijn
- Obstipatie
- Diarree
- Opgeblazen buik en vol gevoel na het eten
- Misselijkheid
- Oprispingen
- Problemen tijdens het plassen
- Ongewild urineverlies
- Benauwdheid
- Ademhalingsproblemen
- Menstruatieproblemen
- Aanhoudende (pijn)klachten na operaties in de buik of borstkas
- Aanhoudende (pijn)klachten na zwangerschap of bijvoorbeeld veranderde functies van de blaas, baarmoeder, darmen of rectum
Baby’s
Functionele klachten bij baby’s
Medische diagnostiek van de reguliere gezondheidszorg moeten onderliggende aandoeningen uitgesloten hebben. Osteopaten werken alleen met functionele klachten. Bij twijfel overleg dan met uw specialist of behandelaar.
- Overmatig huilen
- Reflux (opgeven van de voeding na fles- of borstvoeding)
- Problemen met de zuigfunctie; slecht drinken en/of vaak verslikken
- Voorkeurshouding en/of (niet pathologische) vervorming van de schedel
- Darmkrampjes en obstipatie
- Overstrekken (spannen van de rug en het afzetten van de voetjes)
- Onrust en gespannenheid
- Kiss-syndroom
2. De Collum behandeling
De Collum behandeling richt zich op het herstel van de beweeglijkheid van de bovenste nekwervels en de algehele rug. Het wordt steeds meer duidelijk dat de beweeglijkheid van onze hoge nekwervels erg belangrijk is voor ons algeheel functioneren. Binnen de osteopathie is dit al heel lang bekend. Het is een uitermate gevoelig gebied waar zich veel belangrijke structuren bevinden. De beweeglijkheid in dit gebied kan door bijvoorbeeld een trauma (acuut) of door hoofdpijn (chronisch) veranderen. Dit kan gevolgen hebben voor de doorbloeding in de regio, de balans, de beweeglijkheid, onze zenuwfuncties (denk bijvoorbeeld aan spijsvertering) en ga zo maar door. Dit kan veel klachten geven, zie indicaties onderaan deze pagina.
Er wordt steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van gerichte diepe vibraties, percussie en massage op weefsel(receptoren), verschillende soorten pijn, de doorbloeding, ons zenuwstelsel en andere lichaamsfuncties. Dit heeft mij geïnspireerd om mezelf te verdiepen in de Collum behandeling. Dit valt niet onder de osteopathie. Na jarenlang onderzoek is hiervoor een apparaat in België ontwikkeld. De Collum behandeling gebruikt gerichte massages met vibraties en percussie om de nekspieren te ontspannen in bepaalde richtingen. Het doel hiervan is om de beweeglijkheid van uw nekwervels te optimaliseren, uw klachten te verlichten en het zelfherstellend vermogen te ondersteunen. De behandelingen duren ongeveer 45 minuten.
De intake en het lichamelijk onderzoek van de Collum behandeling:
Tijdens het eerste consult voor de Collum behandeling zal er een oriënterend gesprek en een lichamelijk onderzoek plaatsvinden. Het doel is om onderliggende aandoeningen uit te sluiten en om te kijken of ik iets voor u kan betekenen met de Collum behandeling. Hiervoor onderzoeken wij de beweeglijkheid van uw bovenste drie nekwervels. Mocht er sprake zijn van een bewegingsbeperking dan zal de eerste behandeling direct plaatsvinden.
De behandeling:
De spieren van de bovenste drie nekwervels, rondom de ribben en de borstwervels worden tijdens twee behandelsessies in een bepaalde volgorde behandeld. Deze volgorde is afhankelijk van de richting waarin uw nekwervels verminderd bewegen. Door deze gerichte massage en ontspanning proberen wij de normale beweeglijkheid van uw rug en nek langdurig te optimaliseren. Direct tijdens en/of na de behandeling kan er soms al een verlichtend gevoel ervaren worden. De behandeling kan wat ongemakkelijk en pijnlijk zijn. Zeker als de veranderde beweeglijkheid en/of klachten al jaren aanwezig zijn. Na een behandeling kan de behandelde plek een korte tijd wat gevoelig zijn of zelfs wat beurs aanvoelen. Ook kunnen er in de weken na de behandeling reacties optreden, dit omdat het het lichaam her(in)stellende is. De tweede behandeling vind afhankelijk van meerdere factoren ongeveer na 4 tot 8 weken plaats.
Indicaties Collum Behandeling
Volwassenen (geen kinderen en baby’s)
1. Pijnklachten en/of verminderde beweeglijkheid
- Whiplash
- Pijnlijke, gevoelige en minder beweeglijke nek
- Rugpijn (tot in de onderrug)
- Hoofdpijn
- Migraine
- Pijnlijke schouders
- Pijn in het gezicht of kaken (aangezichtspijn)
- Pijnlijke armen en/of benen en/of beperking in beweging
- Zenuwpijnen voortkomend vanuit de rug
- Slapend gevoel in benen en armen
- Vermoeidheid in de armen en/of benen
2. Vitaliteit
Kan ondersteunend werken bij diverse vitaliteitsklachten. Er wordt gewerkt op een regio van ons zenuwstelsel die hier veel relaties mee heeft:
- Vermoeidheid
- Slapeloosheid
- Stress
- Benauwdheidsklachten
- Verhoogde prikkelbaarheid
En verder…
- Duizeligheid en evenwichtsproblemen
- Slikproblemen en/of globusgevoel
- Functionele klachten van de ogen: overgevoeligheid voor licht, minder scherp zien of lezen
- Functionele klachten van oren: oorsuizen of overgevoeligheid voor geluid
- Voor de behandeling van oogsamenwerkingsproblemen (fixatie disparatie) raad ik u aan om contact op te nemen
Combinatie van de therapievormen
Chronische lichamelijke klachten zijn vaak multifactorieel. Benieuwd? Lees dan hier verder. Dit betekent in feite dat er meerdere oorzaken zijn waarom een klacht blijft, niet afneemt of over gaat. Mocht er tijdens de eerste intake en/of het lichamelijk onderzoek blijken dat dit voor u van toepassing is, dan maak ik dit bespreekbaar. Dit zodat we een behandeling op maat in kunnen zetten om uw zelfherstellend vermogen optimaal te ondersteunen.