Osteopathie I'M Perfect | Osteopaat Joost Veldhuizen

Pijnklachten door de bril van een osteopaat

Veel mensen ervaren (chronische) pijnklachten rondom de lage rug, het bekken en de bilregio. Het blijkt dat klachten in deze regio een sterke invloed kunnen hebben op de ervaren kwaliteit van leven. Kortom, hoe goed je in je vel zit. Een juiste en vroegtijdige weefseldiagnose in relatie tot uw pijnklachten is in mijn ogen dan ook enorm belangrijk. Dit zodat vroegtijdig een gerichte behandeling gestart kan worden om uw zelfherstellend vermogen te optimaliseren en uw (pijn)klachten te verlichten.

Gerefereerde pijn en pijnmappen binnen de osteopathie

Toch blijkt het maken van een juiste weefseldiagnose in de praktijk niet zo gemakkelijk te zijn. Dit komt mede omdat er vaak sprake is van gerefereerde pijn. We spreken dan van een pijn die gevoeld wordt op een andere plek dan waar de oorzaak zich bevindt. Als u een pijn voelt in de regio van uw bekken, heeft dit dus lang niet altijd te maken met een verminderde beweeglijkheid van het bekken zelf. Het kan dus ook een pijnklacht zijn, die ervaren wordt vanuit een andere structuur (bijvoorbeeld de bekkenbodem). De manier waarop een structuur gerefereerde pijn geeft wordt vaak weergegeven in pijnmappen. Letterlijk een samenvatting van de regio waarin de pijn normaliter ‘uitstraalt’. De meest bekende zijn de ‘triggerpoints’ van de spieren. Minder bekend zijn de pijnmappen van de pezen, ligamenten, gewrichten en kapsels, huidzenuwen, organen, diepe bindweefselstructuren etc.

Zo kan een pijnklacht die voortkomt uit een litteken of bindweefselverkleving in de buik of het bekken, zich ook voordoen als een pijn in een andere regio. Een ander voorbeeld hiervan zijn bekken-, rug- en beenklachten die vaak bij endometriose ervaren worden. Recent heeft de Stichting Wetenschappelijk Osteopatisch Onderzoek (SWOO) hierover een interessante nieuwsbrief geschreven. Hierin kunt u ook een tweetal stukken tekst van mij terugvinden.

Deze nieuwsbrief kunt u hier vinden.

De pijnmappen vertonen ook onderlinge overlap wat de algehele weefseldiagnose niet makkelijker maakt. In mijn eigen praktijk combineer ik (oude en nieuwe) inzichten vanuit de neurologische wetenschappen, pijnmappen en mijn eigen synthese van de meest recente wetenschappelijke literatuur. Hierdoor kan ik vrij specifiek aangeven of de (pijn)klachten uit de regio zelf komt of dat er sprake is van een gerefereerde pijn. Tijdens mijn eerste analyse worden alle (hierboven beschreven) structuren van en rondom het bekken meegenomen. Hiermee hoop ik te voorkomen dat u een langdurig behandeltraject aangaat waar de oorzaak van de pijnklacht onbehandeld blijft.

Chronische pijn en benieuwd?

Ervaart u een (chronische) lichamelijke klacht en bent u benieuwd of er nog meer te behalen is? Neem dan vooral eens contact op voor een intake. We kunnen dan een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek afnemen om te kijken of we de oorzaak van de pijnklacht kunnen achterhalen. Daarna kan ik u, indien van toepassing, een osteopatische diagnose over uw (pijn)klacht geven.

Blok56 - Webdesign & Grafisch ontwerp ×

Blok56, één ontwerpburo voor uw complete visuele communicatie. Het ontwerp van uw logo tot complete huisstijl, (product)fotografie, virtuele tours en natuurlijk uw website of webshop.

Ook zin om een project te starten? Neem contact met ons op, dan gaan we bouwen aan uw merk!

Contactinformatie

Emmasingel 56, 6001 BD Weert

Ontwerpburo:Blok56.nl
Email:[email protected]
Telefoon:+31 (0) 495 623 646
Scroll naar top