Osteopathie I'M Perfect | Osteopaat Joost Veldhuizen

Oogvitaliteit en de osteopathie

Het is tegenwoordig heel normaal om je oogscherpte te laten testen als je last hebt van bijvoorbeeld wazig zien, moeilijk kunnen lezen, hoofd- en nekpijnklachten. Scherp zicht is goed meetbaar. Indien noodzakelijk krijgt u bijvoorbeeld een bril en zijn de problemen zo goed als verholpen. Een minder bekend fenomeen is het goed zien. Hierbij komen enorm veel andere vaardigheden ter sprake. De ogen moeten namelijk niet alleen maar waarnemen (scherp zicht). Beide ogen moeten ook goed kunnen samenwerken met elkaar. Daarnaast moeten de beelden die de ogen waarnemen ook nog met indrukken van andere zintuigen worden samengevoegd tot het uiteindelijke beeld dat u ziet. Kortom de interpretatie van de inkomende visuele informatie. 

Visuele stress in de huidige maatschappij

Door onze huidige leefstijl (mobiel gebruik, televisie etc.) ook wel oog hygiëne hebben steeds meer kinderen en volwassenen last van minder goed zien. Dit leidt ertoe dat de ogen minder ontspannen kunnen kijken en dit geeft visuele stress. De ogen worden tegenwoordig dus erg belast. Gelukkig is hier steeds meer aandacht voor. Het is daarom belangrijk dat je ogen goed en ontspannen kunnen zien. Het probleem is dat mensen vaak niet bewust merken dat ze last hebben van deze klachten. Net als met andere klachten kan je lichaam vaak heel veel aan, totdat je een bepaalde grens passeert. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door een stressvol event. In een keer kan je lichaam het niet meer opvangen/compenseren. Als gevolg hiervan ontstaan er klachten.

Oogsamenwerkingsproblemen leiden vaak tot vervelende klachten, zoals: lees- en leerproblemen, concentratiegebrek, slecht handschrift, niet goed kunnen lezen op afstand, slechte oog-hand coördinatie, sneller vermoeid (kinderen die lang over huiswerk doen), kijkproblemen. En vooral voor mij als osteopaat belangrijk: hoofdpijn-, nek- en schouderklachten. 

‘Ben jij eigenlijk wel visueel fit?’

Het goed zien is erg belangrijk en wordt eigenlijk nooit getoetst. Toch zie ik veel mensen met spanning rondom de ogen en een andere oogbolstand. Ze komen echter voor nek-, schouder- en hoofdpijnklachten. Dit heeft mij ertoe gedreven om een training te doen om dit objectief te kunnen screenen bij kinderen (vanaf 8 jaar oud) en volwassenen. Dit kan pas vanaf de 8-jarige leeftijd vanwege de oogontwikkeling.

Door gebruik te maken van verschillende eenvoudige tests en een speciaal ontwikkeld apparaat kan ik de oogsamenwerking screenen. Ik kan hierdoor visuele disfuncties in het statische zien (passieve houding) signaleren. Het is mogelijk om hier een score aan te verbinden en bij verdacht op ernstigere afwijkingen kan ik u doorsturen naar een functioneel optometrist. Dit is een specialist op het gebied van goed zien. Deze focust op andere zaken als een optometrist.

Voor de osteopathie biedt dit veel mogelijkheden. In de loop van de tijd kan er spanning in het lichaam ontstaan als er langdurig een bepaalde functie gevraagd wordt. De ogen en de nek zijn heel goede vrienden van elkaar. Als een oog moet knijpen, knijp je ook in je nek. In het begin is dit niet erg. Totdat je dit al maanden of zelfs jaren doet.

Je lichaam gaat zich aanpassen en voor je het weet loop je met chronische spanningen in je nek en/of lichaam. Als de weefsels van de hals- en nekregio meer spanning gaan vertonen, kan dit gevolgen hebben voor de doorbloeding van deze gebieden en het hoofd, de afvoer van afvalstoffen en de stand van je lichaam, nek en hals in de ruimte. Veranderingen van de doorbloeding in de regio van de hoge nek heeft ook weer veel gevolgen voor de oogboldruk. Daarnaast kan een langdurig veranderde trekkracht door weefsels van de nek en hals aan het hoofd uiteindelijk ook leiden tot problemen. Het brein zal namelijk altijd proberen het hoofd horizontaal te houden voor het zicht. Dit is nogal lastig als er enorm veel spanning op één of meerdere kanten van de nek komt te staan.

Kortom: ‘Preventief je visuele systeem laten screenen en de beweeglijkheid van je lichaam testen kan heel veel opleveren en je kunt mogelijk ergere klachten voorkomen in de toekomst.’

Ben je benieuwd of je ogen visueel fit zijn en of dit een belangrijke factor is bij het (voort)bestaan van jouw lichamelijke klachten. Neem dan telefonisch of per mail contact met me op. We kunnen dan een langer osteopathisch onderzoek en vraaggesprek inplannen inclusief een visuele screening (normale intake + onderzoek + 15 min. visuele screening). Indien noodzakelijk kan ik ook tips geven om dit te trainen en hoe je de ogen visueel fit kunt houden.

Blok56 - Webdesign & Grafisch ontwerp ×

Blok56, één ontwerpburo voor uw complete visuele communicatie. Het ontwerp van uw logo tot complete huisstijl, (product)fotografie, virtuele tours en natuurlijk uw website of webshop.

Ook zin om een project te starten? Neem contact met ons op, dan gaan we bouwen aan uw merk!

Contactinformatie

Emmasingel 56, 6001 BD Weert

Ontwerpburo:Blok56.nl
Email:[email protected]
Telefoon:+31 (0) 495 623 646
Scroll naar top