Osteopathie I'M Perfect | Osteopaat Joost Veldhuizen

Het bindweefsel ‘The organ of form and innerness’

Het menselijk bindweefsel vormt voor mij één van de belangrijkste weefsels. Dit bindweefsel omhult, ondersteunt en verbindt vrijwel alle structuren in ons lichaam. Het bevindt zich bijvoorbeeld om je spieren, botten en organen heen. Het voorziet ons van stabiliteit, coördinatie, gevoelszin, pijnwaarneming, zorgt voor de overdracht van mechanische krachten en heeft nog veel meer belangrijke functies. Het bindweefsel verbindt alles in ons lichaam en doet dit terwijl het ook nog de hele dag moet kunnen glijden en schuiven. Daarnaast wordt er steeds meer ontdekt over de relaties tussen ons bindweefsel en denken.

Bindweefselklachten

Door bijvoorbeeld inactiviteit, blessures, operaties, langdurige stress, bepaalde herhalende bewegingen tijdens het werken of sporten kan het vermogen van dit bindweefsel om te glijden en schuiven verminderen en/of veranderen. Dit hoeft niet erg te zijn. Vaak past het lichaam zich gewoon aan. Als dit niet of niet gunstig gebeurt kan dit leiden tot minder beweeglijkheid, pijn en een verhoogde spierspanning.


Stel bijvoorbeeld dat het bindweefsel aan de voorzijde van je been niet goed kan glijden en schuiven, waardoor je been niet goed in een strekking kan komen. Dan kan dat bijvoorbeeld erg beperkend zijn tijdens het lopen waarbij het been juist goed moet kunnen strekken tijdens het afzetten.

Omdat alles in het lichaam door dit bindweefsel met elkaar verbonden is kan een lokaal probleem en dus lokaal verminderde beweeglijkheid leiden tot problemen in andere lichaamsgebieden.

Zo kan de verminderde beweeglijkheid van het bindweefsel aan de voorzijde van je been bijvoorbeeld leiden tot problemen om goed te kunnen strekken. Tijdens het lopen zal één been altijd moeten strekken terwijl de ander buigt. Als dit niet lukt, dan zal je lichaam vaak ergens anders die functie gaan zoeken. Dit door bijvoorbeeld de rug te gaan overstrekken. Dit zou bijvoorbeeld tot rugklachten kunnen leiden.


Ik probeer tijdens het onderzoek samen met je te achterhalen of er sprake is van een verminderde beweeglijkheid van het bindweefsel en hoe dit in relatie staat tot de klacht. Door rustige rektechnieken in te zetten kunnen we de beweeglijkheid beïnvloeden en zal ik ook tips geven om de beweeglijkheid te onderhouden of zelfs op termijn te verbeteren.

Blok56 - Webdesign & Grafisch ontwerp ×

Blok56, één ontwerpburo voor uw complete visuele communicatie. Het ontwerp van uw logo tot complete huisstijl, (product)fotografie, virtuele tours en natuurlijk uw website of webshop.

Ook zin om een project te starten? Neem contact met ons op, dan gaan we bouwen aan uw merk!

Contactinformatie

Emmasingel 56, 6001 BD Weert

Ontwerpburo:Blok56.nl
Email:[email protected]
Telefoon:+31 (0) 495 623 646
Scroll naar top